您好,歡迎來到貴州自考網!
報名熱線:0851-88220429
成考資訊  招生簡章  招生專業  報考指南  成考政策
考試經驗  歷年真題  模擬試題  復習指導 
自考資訊  招生簡章  招生專業  報考指南  自考政策
考試經驗  歷年真題  模擬試題  復習指導
網教資訊  招生簡章  招生專業  報考指南  網教政策
考試經驗  歷年真題  模擬試題  復習指導
招生院校
貴州民族大學  貴州師范大學  貴州財經大學  貴州師范學院
歷年真題當前位置:主頁 > 自學考試 > 歷年真題 >
2004年10月“英語(二)”試題(北京卷)
信息來源:貴州自考網 作者:admin 發布時間:2005-06-10 00:00 瀏覽:

  2004年10月高等教育自學考試全國統一命題考試

  英語二

  第一部分 選擇題(共50分)

  I. Vocabulary and Structure (10 point, 1 point for each item)

  從下列各句四個選項中選出一個最佳答案,并在答題卡上將相應的字母涂黑.

  1. It offers us a fuller sense of being intensely alive from to moment.

  A. time B. moment C. period D. instant

  2. It may be worth remembering that John Major didn't himself go to Oxford, most of his ministers did.

  A. after B. since C. while D. if

  3. The effects of rapid travel the body are far more disturbing than we realize.

  A. on B. in C. for D. to

  4. Her powers of persuasion were no avail.

  A. for B. by C. with D. to

  5. There is little likelihood that a panel of five wants to go through the of all shaking hands with you.

  A. process B. prospect C. precedent D. presence

  6. It is the right to change employers which employment from slavery.

  A. distinguishes B. derives C. releases D. relieves

  7. It is touching to see how a cat or dog itself to a family and wants to share in all its goings and comings.

  A. sacrifices B. opposes C. exposes D. attaches

  8. A healthy self-esteem is a resource for coping when difficulties .

  A. rise B. raise C. arise D. arouse

  9. The challenge is not one of expansion , the rapid growth in enrollment over the last 40 years has come to an end.

  A. As a result B. By all means C. In contrast D. On the contrary

  10. Management often works hard to set up a situation work is done in series.

  A. that B. where C. which D. what

  II. Cloze Test (10 points, 1 point for each item)

  下列短文中有十個空格,每個空格有四個選項.根據上下文要求選出最佳答案,并在答題卡上將相應的字母涂黑.

  Maybe you know that the letter “V” stands for Victory in western countries. But do you know the 11 of the sign?

  During World War II, Europe was occupied by the Germans. A lot of people 12 to Britain. Among them was one Belgian ( 比利時人 ) 13 Victor Dalveli. He loved his country very much. And every day, he used shortwave radio to broadcast to the Belgian people, calling 14 them to resist the German occupies. On the last day of 1940, he asked his countrymen to write the 15 “V” wherever they could to show their determination to win the final victory. In a few days, it appeared everywhere.

  16 , it spread to the other occupied countries in Europe. Because it was simple and 17 it soon became very popular. When friends met, they stretched out 18 middle and index fingers to greet each other.

  At that time, in certain restaurants, knives and forks were placed in such a way 19 form a “V”. And in some clock shops clocks were purposely stopped 20 11:05 to show the sign of “V”.

  11. A. meaning B. shape C. history D. definition

  12. A. had escaped B. escaped C. have escaped D. escape

  13. A. naming B. being named C. named D. to name

  14. A. up B. out C. on D. off

  15. A. letter B. alphabet C. expression D. word

  16. A. Latter B. Later C. Late D. Lately

  17. A. meaningful B. energetic C. magnificent D. interesting

  18. A. his B. their C. one's D. everybody's

  19. A. in order to B. so as to C. so to D. as to

  20. A. on B. in C. by D. at

  III. Reading Comprehension (30 points, 2 points for each item)

  從下列每篇短文的問題后所給的四個選擇項中選出一個最佳答案,并在答題卡上將相應的字母涂黑.

  Passage One

  Questions 21 to 25 are based on the following passage.

  In reading the world's great literature on human excellence and personal success, I've found that to launch ourselves into a life of true success we need to satisfy one basic condition: pursue our vision with stubborn (頑強的) consistency. The biggest difference between people who succeed and those who don't is not usually talent but persistence.

  On my way to work one morning, I met Rudy Ruettiger, who is now a motivational speaker. He has grown up in Joliet, listening to stories about Notre Dame and dreaming of one day playing football there. Friends told him he wasn't a good enough student to be admitted. So he gave up his dream and went to work in a power plant.

  Then a friend was killed in an accident at work. Shocked, Rudy suddenly realized that life is too short not to pursue your dreams.

  In 1972, at the age of 23, he enrolled at Holy Cross Junior College in South Bend, Ind. He got good enough grades to transfer to Notre Dame, where he finally made the football team as a member of the “scout team”, the players who help the team prepare for games.

  Rudy was living his dream, almost. But he wasn't allowed to suit up for the games themselves. The next year, after Rudy requested it, the coach told Rudy he could put on his uniform for the season's final game. And there he sat, on the Notre Dame bench during the game. A student started shouting, “ We want Rudy! ” Soon others joined in. Finally, at the age of 27, with 27 seconds left to play, Rudy Ruettiger was sent onto the field-and made the final tackle (阻截). So his team won the game.

  When I met Rudy 17 year later, it was in the parking lot outside Notre Dame stadium (體育場), where a camera crew was filming scenes for Rudy, a motion picture about his life. His story illustrates that there is no limit to where your dreams can take you.

  21. The writer believes that the key to achieving success is.

  A. developing one's talent

  B. seizing opportunities

  C. having wide vision

  D. sticking to one's goal

  22. According to the passage, Rudy once gave up his dream of playing football for Notre Dame because .

  A. his friend was killed there

  B. his foot was injured in an accident

  C. he lacked confidence in himself

  D. he failed in the entrance examination

  23. Rudy quit his job in the power plant because .

  A. his friend encouraged him to

  B. his outlook on life changed

  C. he was disappointed in his future

  D. he was shocked by his friend's death

  24. Rudy was transferred to Notre Dame .

  A. as a good student

  B. as a good player

  C. with the help of a coach

  D. with the help of a friend

  25. A camera crew was making a movie about Rudy's life because .

  A. Rudy was the oldest player at Notre Dame

  B. Rudy succeeded in realizing his dream

  C. Rudy was the best speaker at Notre Dame

  D. Rudy succeeded in developing his ability

  Passage Two

  Questions 26 to 30 are based on the following passage.

  NASA, the U.S. space agency, believes there's a good chance that we're not alone in the universe. Last fall, NASA began a new project called the High Resolution Microwave Survey (HRMS). Its aim: to find evidence of life in one of the billions of galaxies in the universe.

  The search for intelligent life on other planets isn't new. It began almost 100 years ago. That's when scientists built a huge transmitter to send radio waves into space. Scientists thought smart beings on other planets might pick up the signals.

  Scientists also have sent a message about humans and our solar system to a nearby constellation ( 星座 ). But because the constellation is 25,000 light years away, a return message wouldn't reach Earth for 50,000 years! So don't wait up for an answer.

  So far, no extraterrestrial ( 地球外的 ) beings that we know of have returned our “ calls. ” But according to Dr. Jill Tarter, an HRMS scientist, we haven't exactly had our ears wide open. “ Now, however, ” says Dr. Tarter, “ we've built the tools we need to listen well.”

  Last October, Dr. Tarter switched on the largest radio receiver in the world. It's an enormous metal bowl stretching 1,000 feet across a valley in Puerto Rico.

  Meanwhile, another NASA scientist turned on a huge radio receiver in California's Mojave Desert. NASA hopes these big dishes-and others around the world-will pick up radio signals from new world.

  Dr. Frank Drake has been searching for life in outer space for years. He explains the HRMS project this way: To listen to your radio, you move the tuner on the dial until the channels come in loud and clear: Now imagine radio receivers that scan our galaxy “listening” to 14 million channels every second. That's what NASA's radio receivers in Puerto Rico and California are doing.

  But that's not all. Powerful computers hooked to the receivers examine every signal carefully. The computers try to match the signals to ones that scientists already recognize, such as human-made signals. If they can't, Drake and Tarter check on them. “It could prove there is radio technology elsewhere in the universe, ” says Dr. Tarter. “ And that would mean we're not alone. ” 26、NASA scientists started a new project in order to _______.

  A、discover life in other galaxies

  B、send human beings into space

  C、find evidence of a new galaxy

  D、confirm the number of galaxies

  27、According to Dr.Jill Tarter ,the reason why we haven't received any return any return messages from outer space is that_______.

  A、our ears are not sharp enough to hear them

  B、our equipment hasn't been good enough

  C、it takes millions of yuars for them to reach us

  D、it takes quite a long time to send them

  28、Dr.Jill Tarter compares the large receiver to _______.

  A、the human ear

  B、the universe

  C、a metal bowl

  D、a huge dish

  29、According to Dr.Frank Drake ,NASA's radio receivers in Puerto Rico and California are _______.

  A、trying to check on every channel carefully

  B、moving the tuner on the dial for clear channels

  C、scanning the universe for possible signals

  D、picking up radio signals from new world

  30、The best title of this passage is ________.

  A、Signals from the Space

  B、The Invention of New Radio Receivers

  C、The Intelligent Life in Outer Space

  D、NASA Listens for Space Neighbors

  Passage Three

  Questions 31 to 35 are based on the following passage.

  Even a careful motorist( 開汽車的人 ) may commit a motoring offence ( 違法 ).In this case, he will appear in a police court .This is a court ruled by a judge without a jury ( 陪審團 ).A judge has powers to pass sentence for relatively minor offences only ;serious charges are dealt with by a judge and a jury.

  In certain cases, a motoring offender may choose to go before a judge and a jury ,instead of appearing before just a judge .A court is also used for the conduct of preliminary investigations to dedermine whether or not a motoring offender shall appear for trial in a higher court.

  When his case comes up in court ,the motorist hears his name called by the clerk of the court, and comes forward to identify himself.The judge then calls for the policeman who charged the offender and asks him to give evidence.

  He is expected to ive an account of what happened when the offence was committed and to mention any special circumstances.For example the offence may have been partly due to the foolishness of another motorist.It would be unwise for the motoring offender to exaggerate this.It will not help his case to try to blame someone else for his own mistake.

  If you are guilty ,it is of course wise to admit it and say you're sorry for committing the offence and taking up the court's time .Judges are not heartless and a motorist may be lucky enough to hear one say :“ You've got good reasons ,but you have broken the law and I'll have to impose a fine .Pay five pounds.Next case.”

  Some short-tempered people forget that both policemen and judges have a public duty to perform,and aren rude to them. This does not pay! A judge will not let off an offender merely because he is respectful,but a polite law-breaker may certainly hope that the judge will extend him what tolerance the law permits.

  31、Even a careful motorist may be asked to go to a police court for______.

  A、an injury

  B、a motoring offence

  C、refusing to pay a fine

  D、being rude to the policeman

  32、The underlined word “ one ” (paragraph 5) refers to _____.

  A、a jury member

  B、a police officer

  C、a motorist

  D、a judge

  33、A motoring offender is usually charged by ______.

  A、a judge

  B、a jury

  C、a policeman

  D、another motorist

  34、It is foolish for a motoring offender to _______.

  A、overstate another motorist's mistake

  B、mention someone else's foolishness

  C、argue that he is not guilty

  D、choose to go before a jury

  35、If a man knows that he is guilty, he should ______.

  A、be polite to the policeman and the judge

  B、try his best to appear before just a judge

  C、save the court's time and pay the fine

  D、admit the wrong and say sorry to the court

  第二部分 非選擇題(共 50 分)

  Ⅳ .Word Spelling(10 points,1point for two items)

  36. 樂意地,容易地 ad. r_______

  37. 日常工作,常規 n. r______

  38. 多數,大半 n. m_______

  39. 永恒的,不斷的 a. c______

  40. 偏袒的,部分的 a. p_______

  41. 漆工,畫家 n. p______

  42. 跳躍,飛躍 v. l______

  43. 易管理的 a. m_______

  44. 縮短,減少 vi. S______

  45. 軟毛,毛皮 n. f_______

  46. 意圖,打算 n. I_______

  47. 情形,身份 n. s________

  48. 軟管,地鐵 n. t________

  49. 口頭的,口的 a. o_______

  50. 犧牲品,受害者 n. v_______

  51. 鑒賞,感謝 vt. a_______

  52. 目標,球門 n. g______

  53. 裝置,方法 n. d_______

  54. 分配,委派 vt. a______

  55. 娛樂,消遣 n. a______

  Ⅴ .Word Form

  56. Should doctors be allowed_________(take) the lives of others?

  57. Two of _________(big) earthquakes that were ever recorded tood place in China and Alaska.

  58. Electronic amplifiers also made possible a fantastic in volume ,the music ______(become) as loud and penetrating as the human ear could stand.

  59. Every decision has constraints _______(base ) on policies, procedures ,laws, precedents ,and the like.

  60. The more seriously this is sought ,________(likely ) positive attitudes towards leisure as well academic work will be encouraged.

  61. Attempts to break up this old system _______(make ) in every presidential election in the past one hundred years.

  62.These mine planets ,together with the sun ,make up what _______(call) our solar system.

  63. Nations are classified as “aged ” when they have 7% or more of their people aged 65 or above ,and by about 1970 every one of the advanced countries______(become) like this.

  64. ----------- (watch)over by guards with guns, the convicts raised their legs in unison and made their way to the edge of the highway.

  65.Either of these factors could account for some individuals ------------(be) able to do well using inefficient methods.

  Ⅵ將下列各句譯成英語

  66. 我不知道他是否能夠提供有力的證據。

  67. 他說的與事實完全相反。

  68. 如果他被迫去做他不樂意做的事,他不可能高興。

  69. 處理這項事務的政府部門沒有做統計。

  70. 短缺并未嚴重到你報道的那種程度。

  Ⅶ將下列短文譯成漢語

  When someone has deeply hurt you, it can be extremely difficult to let go of your anger. But forgiveness is possible --- and it can be surprisingly helpful to your physical and mental health. Indeed, research has shown that people who forgive report more energy, better appetite and better sleep patterns.

  So when someone has hurt you, calm yourself. Talk a couple of deep breaths and think of something that gives you pleasure: a beautiful scene in nature, someone you love. Don't wait for an apology( 道歉 ) 。 Keep in mind that forgiveness does not necessarily mean accepting the action of the person who upset you. Try to see thing from the other person's perspective. You may realize that he or she was acting out of ignorance, fear—even love. You may want to write a letter to yourself from that person's point of view.

  2004 年 10 月高等教育自學考試全國統一命題考試

  英語(二) 試題答案和評分參考

  ⅰ、 vocabulary and structure(10 points for each item)

  1、B 2、C 3、A 4、D 5、A 6、A 7、D 8、C 9、D 10、B

  ⅱ、 cloze test (10 points, 1 points for each item)

  11、C 12、B 13、C 14、C 15、A 16、B 17、A 18、B 19、D 20、D

  ⅲ、 reading comprehension (30 points,2 points for each item)

  21、D 22、C 23、B 24、A 25、B 26、A 27、B 28、A 29、C 30、D 31、B 32、D 33、C 34、A 35、D

  ⅳ、 word spelling (10 point, 1 point for two items)

  多寫、少寫或錯寫一個或一個以上的字母均為錯。

  36、readily 37、routine 38、majority 39、constant 40、partial 41、painter 42、leap 43、manageable 44、shorten 45、fur

  46、intention 47、status 48、tube 49、oral 50、victim 51、appreciate 52、goal 53、device 54、assign 55、amusement

  ⅴ、 word form (10 points, 1 point for each item)

  語法錯誤或拼寫錯誤均不給分。

  56、to take 57、the biggest 58、becoming 59、based 60、the more likely 61、have been made 62、is called 63、had become 64、watched 65、being

  ⅵ、 translation from Chinese into English (15 points, 3 points for each item)

  本大題共 5 小題,每題 3 分,共 15 分。評分原則為:

  (1)主要語法錯誤(如動詞時態、語態、虛擬語氣、主謂一致、否定、疑問以及其他句型錯誤)或影響基本句意的重要用詞錯誤扣 1 分。

  (2)非基本語法錯誤(如介詞、代詞、冠詞、大寫、標點等錯誤)以及不影響基本句意的用詞錯誤每兩處扣 1 分。

  (3)拼寫錯誤每兩處扣 1 分。拼寫錯誤本大題總扣分不超過 3 分。

  (4)如所用句型與答案不一致,只要語言和意義正確,君應給分。

  答案要點:

  66、I wonder if he can provide positive proof.

  67、What he said was totally opposed to the facts.

  68、If he is compelled to do what he does not enjoy doing, he cannot be happy.

  69、The government department that deals with this does not keep statistics.

  70、The shortage do not exist to the extent that you report.

  ⅶ、 Translation from English into Chinese(15 points)

  本大題共 15 分。評分原則為:

  短文英譯漢的評分標準按譯文質量分為 15-13 分、 12-10 分、 9-7 分、 6-4 分和 3-1 分五個檔次。各檔次標準如下:

  (1)15-13 分。全文翻譯正確或基本正確,漢語表達通順。

  (2)12-10 分。全文主要內容翻譯正確或基本正確,漢語表達通順,但有少數語句翻譯錯誤。

  (3)9-7 分。全文主要內容基本正確,漢語表達尚通順,有一些語句翻譯錯誤。

  (4)6-4 分。少部分內容翻譯基本正確,有較多的語句翻譯錯誤。

  (5)3-1 分。僅譯對個別句子。

  (6)全文譯錯或譯出零星單詞或全文未譯,不給分。

  (7)缺譯的語句按完全譯錯處理。

  根據以上評分檔次描述,評分可在相應的檔次內上下浮動。

  答案要點:

  你受到極大傷害后很難克制住怒火,不過寬恕對方還是有可能做到的,而且這樣做對你的身心健康會帶來意想不到的好處。的確,研究表明:懷有寬恕之心的人們往往體力更充沛、胃口及睡眠更好。

  所以,你受到傷害后,應該保持平靜。先做二、三次深呼吸,再想想那些令你高興的事,如大自然的美景、你所鐘愛的人等等。不要等待道歉,并且記住這樣一句話:寬恕并不一定意味著接受對方對你的冒犯之舉。嘗試一下從對方的視角出發看問題。你也許會發現他或她是出于無知、害怕、甚至是愛才如此行事的。你可以站在對方的立場上給自己寫封信。

將文章分享到:
關閉
上一篇: 上一篇:2003年4月中國秘書史試題
下一篇: 下一篇:2004年10月自考"外國新聞事業史"試題
推薦院校
電話:0851-88220429 貴州成才云教育培訓有限公司
版權所有:貴州成才云教育培訓有限公司 
ICP備案證書號:黔ICP備16005519號 排列三坐标连线走势图